Urheiluvedonlyönti

Pelit ja kilpailu on aina kiinnostanut ihmisiä aikojen alusta lähtien. Aina on kisattu siitä, kuka on nopein, vahvin ja niin edelleen. Ne jotka eivät ole itse halunneet ottaa osaa kilpailuihin ovat alkaneet veikata voittajaa. Pian tähän tuli mukaan panoksia ja oikein veikannut vei itselleen koko potin. Näin on nykyinen vedonlyönti saanut alkunsa. Nykyisin voi lyödä vetoa lähes mistä tahansa. Internetissä toimii lukematon määrä eri vedonlyöntitoimistoja, joissa kuka tahansa voi veikata vaikkapa jalkapallo-otteluiden tuloksia ympäri maailmaa. Vielä jokin aika sitten, ennen internetin kehittymistä nykyiseen malliinsa, piti tyytyä vain oman kotimaansa urheilu- ja muihin tapahtumiin. Vedonlyöntiä tehtiin paikallisesti ja monesti mentiin paikan päälle tapahtumaan, jossa vedonlyönti myös suoritettiin. Hyvänä esimerkkinä käyvät vaikkapa ravit tai juuri suuret jalkapallo-ottelut.

Internet on kuitenkin mullistanut kaiken vedonlyöntiin liittyvän. Nykyään Suomen syrjäseuduillakin voidaan veikata vaikkapa Portugalin toiseksi ylimmän sarjatason jalkapallo-otteluiden tuloksia. Kuten jo todettiin, internetistä löytyy lukematon määrä eri vedonlyöntitoimistoja, joten kun löytää oikealle sivulle, voi veikata lähestulkoon mitä tahansa.

Yleensä vedonlyönnissä veikataan jonkin ottelun tai turnauksen voittajaa. Suosittu vedonlyönnin muoto on myös tulosveto, jossa veikataan jonkin yksittäisen ottelun tulosta. Perinteisessä voittajavedossa on paremmat mahdollisuudet osua oikeaan, mutta myös voiton kerroin on yleensä pienempi. Jos vastakkain ovat esimerkiksi kaksi jalkapallojoukkuetta ja toinen on valtava ennakkosuosikki, voi sen voiton kerroin olla vaikkapa 1,1. Jos taas veikkaa altavastaajaa, voi kerroin olla esimerkiksi 5. Jos siis pelaat kymmenellä eurolla, voit saada takaisin 11 euroa tai 50 euroa, riippuen kumpaa veikkasit. Voittajavedossa ei siis yleensä pääse kovin suuriin tienesteihin, jos ei onnistu veikkaamaan ennakkoon heikomman joukkueen voittoa todella suurella summalla.

Kun veikataan ottelun tulosta, niin siinä on toki paljon enemmän vaihtoehtoja. Jalkapallossa perinteiset 0 – 1, 1 – 0 tai 1 – 1 saavat yleensä pienehköjä kertoimia, mutta kuitenkin paljon suurempia kuin voittajavedossa. Kerroin voi olla 10 luokkaa, joten 10 eurolla pelatessa voitto voi nousta jo 100 euroon saakka. Ja tietysti jos onnistuu veikkaamaan oikein hieman harvinaisemman tuloksen, voi voittosumma nousta helposti tuhansiin euroihin. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää vuoden 2014 jalkapallon mm-kisojen välieräottelua Saksa – Brasilia, joka päättyi sensaatiomaisesti tulokseen 7 – 1. Jotkut uhkapelaajat onnistuivat veikkaamaan tämän tuloksen oikein ja kertoimet olivatkin tähtitieteelliset, muutaman kympin panostuksella saattoi saada tuhansia euroja. Onnistuipa joku onnekas tienaamaan yli miljoona euroa tällä tuloksella.

Oman jännityksen ottelun tai urheilutapahtuman seuraamiseen tuovat live-vedot. Nämä ottelun aikana pelattavat vedot nostavat jännitystä entisestään, sillä siinä seurataan muuttuvia vetoja reaaliajassa. Pelin aikana voidaan veikata vaikkapa seuraavan maalin tekijää, tai sitä, montako maalia joukkueen hyvä pistemies tekee seuraavassa erässä. Nämä vedot ovat yleensä lyhyempiä ottelun sisällä pelattavia vetoja, mutta niistäkin voi saada hyvät kertoimet, jos osaa veikata oikein. Esimerkiksi jalkapallossa, jossa maaleja tulee vähemmän kuin vaikkapa jääkiekossa, voidaan veikata montako maalia jokin pelaaja tekee toisella puoliajalla. Tulos 0 tai 1 voi tuoda pienehkön kertoimen, mutta jos onnistuu ennakoimaan oikein pelaajan hattutempun, voi päästä hyville tienisteille.

Vetoja voi siis lyödä yksittäisestä ottelusta, ottelun tuloksesta tai ottelun sisällä tapahtuvista tapahtumista. Sen lisäksi vetoja voidaan veikata suuremmissa kokonaisuuksissa. Esimerkiksi jalkapalloa voi veikata vakioveikkauksessa, jossa on koostettu monta ottelua eri maiden pääsarjoista. Siinä veikataan ottelun voittajaa tai tasapeliä ja mikäli koko rivi menee oikein, voi voittopotti olla jopa 300 000 euroa. Jos pari peliä menee väärin, voi voitto silti olla tuhansia tai satoja euroja.